sobota 30. května 2015

Drachenwand Klettersteig


Krásná ferrata dračí stěnou na Drachenstein (1060 m), který se vypíná nad rozlehlým jezerem Mondsee. Díky menšímu převýšení se dá v pohodě zvládnout za dopoledne a zkombinovat s jinou aktivitou v okolí, za mě určitě doporučuji koupání v jezeře :)







Koncem května jsem ještě s dvěma kamarády navštívil tuto povedenou ferratu. Dostupnost z Čech je opravdu výborná, jelikož jezero Mondsee se nachází v bezprostřední blízkosti dálnice A1 asi 160 km od Dolního Dvořiště. Pod samotnou stěnou je parkoviště včetně mobilní toalety.

Drachenwand od parkoviště

 K nástupu na ferratu je to z parkoviště asi 20 minut lesem. Nástup je netradičně velice jednoduchý, jedná se totiž o soustavu několika žebříků. Celkově první třetina ferraty je snadná a nejobtížnější pasáže dosahují výjimečně obtížnosti B/C.

Nástup

 Druhá třetina cesty je asi nejlepší, naskytují se krásné výhledy, zejména na Mondsee ale na východě je vidět i část Attersee (největší jezero v oblasti). Oku lahodící je také  dominantní Schafberg (1782 m), který vás celou cestu pozoruje.

Schafberg 1782 m

 Zhruba ve dvou třetinách se nachází rozcestí, kdy může jít po lanovém mostě, což je technicky snadnější ale podle mého názoru adrenalinovější zážitek, nebo můžeme šplhat po kolmé stěně, která je ohodnocena obtížností C/D. Cesty se opět spojují asi po třiceti metrech.






 Poslední třetina cesty už je opět o něco snadnější a končí u vrcholového kříže ve výšce 1060 m.
Z vrcholu jsou moc pěkné výhledy a na jihovýchodě je vidět i masiv Dachsteinu. Kousek pod vrcholem směrem sestupu se nachází dračí oko, jedná se o takovou menší variantu Pravčické brány. Sestup je veden ne moc záživnou stezkou lesem, avšak dobře upravenou.




Drachenloch




Důležité informace
Obtížnost: C/D  (jeden úsek)
Doba výstupu: 2 h
Doba sestupu: 1.5 h
Sjezd z dálnice: městečko Mondsee

Žádné komentáře:

Okomentovat